Introduction to Microdosing

Psychedelica worden al duizenden jaren over de hele wereld gebruikt voor verschillende spirituele, medicinale en recreatieve doeleinden. In de oudheid gebruikten sjamanen, Azteekse krijgers en zelfs Taoïstische leiders deze substanties om mystieke krachten te kunnen ontplooien. Moderne, innovatieve technici uit Silicon Valley hebben entheogene middelen aangeprezen omdat deze creativiteit en concentratie kunnen stimuleren. Zelfs de mede-oprichter van Apple, Steve Jobs, beschouwde een trip als één van de meest intense en belangrijke ervaringen van zijn leven.

Het blijkt echter dat het consumeren van zelfs kleine hoeveelheden van substanties zoals psychoactieve paddenstoelen voordelen kan hebben. Deze methode, ook wel microdosering genoemd, komt steeds meer voor omdat mensen van alle rangen en standen het potentieel van de bestanddelen willen ontsluiten zonder de uitgesproken effecten. Maar hoe werkt microdosering precies en hoe begin je aan een kuur? Lees verder en ontdek het.

Wat is een Microdosis?

Zoals hierboven al kort werd vermeld, is microdoseren het innemen van een zeer kleine hoeveelheid van een substantie (in dit geval, psychoactieve paddenstoelen) om bepaalde effecten op te wekken zonder diep in een volledige "ervaring" op te gaan. Mensen die microdoseren zijn in staat om de dag door te komen zonder zich te verliezen in een uitgesproken ervaring. De microdosis is net genoeg om een reactie in het lichaam op te wekken, maar deze mag er niet toe leiden dat de gebruiker volledig onder invloed van de ervaring komt.

Een gebruikelijke microdosis is meestal een fractie van een normale "recreatieve" dosis. Voor psychoactieve paddenstoelen varieert een microdosis tussen de 0,05 en 0,3 gram. Mensen kunnen ervoor kiezen om elke paar dagen of zelfs elke dag een microdosis in te nemen, afhankelijk van het gewenste resultaat.

De Voordelen van Microdoseren

Microdosering als methode stelt de consument in staat om het krachtige potentieel van entheogene middelen op een laagdrempelige manier te ontsluiten. Mensen kunnen om verschillende redenen microdoseren, maar er is aangetoond dat deze methode op verschillende gebieden een ongelooflijk potentieel heeft. Hier volgen enkele opmerkelijke voorbeelden:

  • Angst en depressie - Verschillende onderzoeken en anekdotische getuigenissen wijzen er op dat het microdoseren van psychoactieve paddenstoelen kan helpen bij het verminderen van de symptomen van mentale gezondheidsproblemen. Angst is één van de belangrijkste redenen waarom mensen overwegen te beginnen met een kuur, in combinatie met de kans op een verbeterde stemming.
  • Chronische pijn - Microdosering voor chronische pijn komt ook steeds meer voor. Onderzoek, dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Neurotherapeutics heeft aangetoond dat zelfs een enkele dosis van psychoactieve paddenstoelen verlichting kan geven bij migraine.
  • Concentratie en creativiteit - Één van de meest begeerde voordelen van microdosering. Bij een grootschalig onderzoek werd onlangs aangetoond dat mensen die microdoseren zich gelukkiger voelen, meer energie hebben, zich beter kunnen concentreren en creatiever worden. 
  • Verslaving - Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van microdosering voor de behandeling van verslaving en verkennende onderzoeken uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw waren veelbelovend. De oprichter van de Anonieme Alcoholisten was lovend over de theorie erachter en heeft gezegd dat het zijn eigen herstel sterk heeft beïnvloed.

De Methode van Paul Stamets - Stapelen voor Optimale Resultaten

De gerenommeerde mycoloog Paul Stamets wordt over de hele wereld geroemd om zijn onderzoek naar psychoactieve paddenstoelen. Zijn bedrijf, Fungi Perfectiis gewijd aan het helpen van mensen bij het begrijpen en samenstellen van een eigen kuur op basis van zijn eigen successen. De 'Paul Stamets Stack' is een mengeling van drie substanties bedoeld voor degenen die optimale resultaten willen behalen door microdosering in hun leven te integreren. 

Stamets raadt aan om 0,2 gram van zowel een psychoactieve paddenstoel als de Lion’s Mane-paddenstoel en vitamine B3 in te nemen. Volgens zijn theorie zullen de nootropische eigenschappen van de Lion's Mane-paddenstoel de psychoactieve paddenstoel aanvullen, terwijl de vitamine B3 de andere twee ingrediënten zal helpen beter door het lichaam te stromen via het centrale zenuwstelsel.

De methode van Stamets is de gouden standaard geworden voor microdosering en er wordt momenteel een groot onderzoek uitgevoerd onder mensen die deze methode toepassen. Gebruikers melden zelf hun ervaringen in een app om zowel hun eigen resultaten te volgen als inzicht te bieden aan wetenschappers die hopen de wijze te begrijpen waarop microdosering de fysieke en emotionele gezondheid beïnvloedt. Deze gegevens kunnen uiteindelijk worden gebruikt voor de ontwikkeling van plantaardige geneesmiddelen en behandelingen voor een breed scala aan aandoeningen nu de belangstelling voor deze substanties toeneemt.

Slotopmerkingen

Psychoactieve substanties hebben een ongelooflijk potentieel. Er wordt nog steeds veel onderzoek naar gedaan zodat we ooit echt kunnen begrijpen hoe ze werken - en hoe ze ons leven in de toekomst zouden kunnen vormgeven. Microdosering voor gezondheidsdoeleinden komt in de praktijk steeds meer voor. Het biedt mensen de kans om gebruik te maken van het brede scala aan mogelijkheden die psychoactieve substanties bezitten zonder de uitgesproken effecten die vaak in verband gebracht worden met een grotere dosis. Naarmate de interesse in microdosering blijft groeien, zal ook de hoeveelheid onderzoek ernaar toenemen om effectieve en betrouwbare producten te ontwikkelen die bedoeld zijn om deze methode toegankelijk te maken voor een grotere groep consumenten. Wanneer je een microdoseringskuur overweegt, zorg er dan voor dat je eventuele gezondheidsproblemen bespreekt met je behandelend arts om er zeker van te zijn dat het veilig is om ermee door te gaan.