Paddenstoelen zijn fascinerende organismen die al sinds het begin der tijden voorkomen op onze planeet. Paddenstoelen worden al bijna net zo lang gebruikt op zowel culinair gebied als op het terrein van de gezondheid. Ze hebben een breed scala aan smaken en effecten. Wat betreft medicinale paddenstoelen zijn de bestanddelen befaamd om hun vermeende potentie voor de menselijke gezondheid, variërend van de spijsvertering tot het functioneren van het immuunsysteem.

Bepaalde paddenstoelen kunnen ook een spectaculair effect hebben op de cognitieve functies. Maar wat zijn de beste paddenstoelen voor gezonde hersenen? Lees verder en ontdek het.

Paddenstoelen Voor Gezonde Hersenen – Een Kort Overzicht

Er zijn duizenden soorten paddenstoelen in de natuur, waaronder een aantal unieke soorten. Het onderzoek naar welke specifieke paddenstoelen de gezondheid van de hersenen bevorderen is enigszins kleinschalig, maar richt zich meestal op drie soorten: reishi, cordyceps, en Lion's Mane (waarover later meer). Het blijkt echter dat zelfs veelgebruikte eetbare paddenstoelen zoals oesterzwammen en shiitake goed kunnen zijn voor onze hersenen.

Onderzoekers van de Universiteit van Singapore hebben onlangs ontdekt dat een grotere consumptie van paddenstoelen de hersenen kan beschermen tegen aftakeling. Tijdens het zes jaar durende onderzoek werden 663 Chinese volwassenen van 60 jaar en ouder gevolgd. Uit het onderzoek bleek dat degenen die twee keer per week paddenstoelen aten als onderdeel van hun normale voedingspatroon, beter presteerden op cognitieve functietests en informatie sneller verwerkten dan degenen die slechts één portie per week of minder aten. Deze correlatie is verrassend en bemoedigend, en wetenschappers verheugen zich erop om verder te gaan met onderzoek naar hoe de unieke antioxidanten in paddenstoelen van invloed kunnen zijn op inspanningen om aandoeningen zoals dementie te voorkomen.

Laten we nu eens nagaan hoe de drie eerder genoemde paddenstoelen (reishi, cordyceps, en Lion's Mane) de gezondheid van de hersenen kunnen bevorderen.

Reishi — De "Paddenstoel van Onsterfelijkheid"

Paddenstoelen uit het geslacht Ganoderma, meestal aangeduid met hun Japanse naam reishi, kregen de bijnaam "paddenstoel van onsterfelijkheid" dankzij een veelheid aan vermeende voordelen. Één van de meest interessante kwaliteiten zijn de neuroprotectieve eigenschappen. Uit een onderzoek uit 2012, dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Neuropharmacology, bleek dat reishi-extract de productie van zenuwgroeifactor bevordert, een belangrijk eiwit voor piekprestaties op neurologisch gebied. Hoewel dit onderzoek werd uitgevoerd bij muizen, kan worden afgeleid dat de bestanddelen een vergelijkbaar effect zouden kunnen hebben bij mensen.

Cordyceps — Een Zeldzame en Krachtige Schimmel

Cordyceps is eigenlijk geen paddenstoel maar een schimmel. Deze schimmel wordt meestal aangetroffen op bepaalde soorten rupsen in het Himalayagebergte (waardoor het bijzonder moeilijk is om er aan te komen). Voor commerciële doeleinden wordt de meeste cordyceps op grote schaal gesynthetiseerd in laboratoria. Deze schimmel is zeer in trek vanwege zijn ontelbare potentiële gunstige effecten op de gezondheid en het blijkt uitstekend de cognitieve functies te ondersteunen. Een Chinees onderzoek uit 2018 wijst erop dat cordyceps het leren en het geheugen bij muizen verbeterde door vrije zuurstofradicalen te vernietigen en zo aantasting door oxidatie te voorkomen.

Een ander onderzoek, dat werd gepubliceerd in het Saudi Journal of Biological Sciences, toonde aan dat de verbinding helpt bij het beschermen van de hippocampus in de hersenen en dat het een gunstige behandelmethode kan zijn voor bepaalde neuro-inflammatoire aandoeningen. Deze onderzoeken hebben onderzoekers aangemoedigd om door te gaan met het onderzoeken van de mogelijkheden die cordyceps kan bieden bij het voorkomen en behandelen van dergelijke aandoeningen.

Lion’s Mane — De Beste Vriend van je Hersenen

Als er één paddenstoel is die de meeste invloed lijkt te hebben op neurologische gezondheid, dan is het wel Lion's Mane. Deze zwam is een ware superheld. Keer op keer is aangetoond dat hij de hersenfunctie stimuleert en dat hij helpt bij de bescherming van dit orgaan tegen toekomstige aantasting. Bij muizen heeft de substantie geheugenverlies verminderd en de opbouw van amyloïde-bèta plaques voorkomen, die bekend staan als de oorzaak van Alzheimer, zo blijkt uit onderzoek.

Ook bij mensen blijkt Lion's Mane veelbelovend te zijn. Een onderzoek onder oudere volwassenen met een milde cognitieve stoornis liet zien dat degenen die vier maanden lang dagelijks drie gram Lion’s Mane-paddenstoel in poedervorm innamen, mentaal beter functioneerden. Wetenschappers geloven dat dit vermogen van Lion's Mane te danken is aan de aanwezigheid van hericenonen en erinacinen, twee bestanddelen waarvan bekend is dat ze de groei van hersencellen stimuleren.

Paddenstoelen Voor Gezonde Hersenen — Nabeschouwing

Paddenstoelen zijn een fantastische voedingsbron die een breed scala aan bestanddelen bevatten waarvan bekend is dat ze een positieve invloed hebben op de gezondheid van de hersenen. Veel van deze paddenstoelen, zoals Lion's Mane, cordyceps en reishi, hebben mogelijk ook een positief effect op cognitieve achteruitgang en helpen daarmee slopende aandoeningen als de ziekte van Alzheimer te voorkomen. Hoewel er meer onderzoek nodig is om deze bevindingen te onderbouwen, is het huidige onderzoek wel degelijk veelbelovend. Een paddenstoelenkuur oppakken kan helpen om de hersenfunctie te verbeteren, maar raadpleeg altijd uw huisarts voor medisch advies voordat u ermee begint.