Lion's Mane of Hericium erinaceus is een eetbare paddenstoel die te herkennen is aan zijn witte kleur, bolvorm en lange bengelende uitsteeksels. Hij wordt meestal gebruikt in voedingssupplementen vanwege zijn potentieel heilzame eigenschappen of in culinaire gerechten waar het vruchtlichaam wordt gebruikt vanwege zijn kreeftachtige smaak. 

Hoewel meer hoogwaardig klinisch onderzoek naar Lion's Mane nog nodig is, wijzen onderzoek met dieren en sommige klinische gegevens er op dat het een schat aan gunstige effecten biedt voor onder andere de gezondheid van het hart, het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van cognitieve functies. Ontdek meer over de nieuwste bevindingen en manieren waarop deze schimmels jouw gezondheid kunnen beïnvloeden met onze lijst van de vier belangrijkste gunstige effecten van Lion's Mane.

De Gezondheid van de Hersenen

Lion's Mane-paddenstoelen bevatten hericenonen en erinacinen, twee verbindingen die bekend staan om hun neurotrofe eigenschappen. Uit een in 2013 gepubliceerd onderzoek bleek dat deze twee verbindingen die geïsoleerd werden uit de geneeskrachtige paddenstoel Hericium erinaceus, de synthese van zenuwgroeifactoren in zenuwcellen bleken te bevorderen. 

De implicaties van deze bevindingen zouden kunnen leiden tot meer onderzoek voor patiënten met dementie en de ziekte van Alzheimer, die veel baat zouden kunnen hebben bij een natuurlijke methode om zenuwgroei te bevorderen en nieuwe verbindingen in de hersenen te vormen. Bij onderzoeken met dieren waarbij gebruik werd gemaakt van farmacologische gedragsmethoden, waaronder de ‘Y-maze test’ en de ‘novel-object recognition test’, werd aangetoond dat extracten van Lion's Mane aantoonbaar de aantasting van het ruimtelijk kortetermijngeheugen en het visueel herkenningsgeheugen voorkomen.

De gezondheid van het Spijsverteringsstelsel

Maagzweren treffen jaarlijks 4,6 miljoen Amerikanen, waarbij H pylori pylori-infecties verantwoordelijk zijn voor 70-90 procent van de maagzweren en 90 procent van de zweren in de twaalfvingerige darm. Hoewel Lion's Mane in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt voor de behandeling van chronische oppervlakkige gastritis, begrijpen we nog steeds niet volledig het farmaceutische mechanisme achter de effecten. Tijdens laboratoriumonderzoek hebben onderzoekers echter vastgesteld dat ethanolextracten van Lion's Mane in staat zijn om de groei van Helicobacter pylori te voorkomen, H pylorieen bacterie die bijzonder goed in staat is om het slijmvlies van de maag binnen te dringen en vervolgens een infectie te veroorzaken.

Bij een onderzoek met ratten, dat in 2017 werd gepubliceerd, stellen onderzoekers dat de schimmel kan worden toegepast als een beschermingsmiddel bij de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom, dankzij zijn vermogen om de groei van goede darmbacteriën te bevorderen en het immuunsysteem van de gastheer te verbeteren.

De Gezondheid van het Hart

Hartaandoeningen zijn de belangrijkste doodsoorzaak onder mannen en vrouwen en deze treffen alle groepen in Amerika, ongeacht ras of etnische afkomst. Hoewel er veel factoren zijn die bijdragen aan een slechte gezondheid van het hart, zijn vooral zwaarlijvigheid en atherosclerose schadelijk. 

Uit een onderzoek met muizen bleek dat de toevoeging van Hericium erinaceus-extract aan een vetrijk dieet gedurende 28 dagen het vetmetabolisme verbeterde, hetgeen resulteerde in een significante afname van de gewichtstoename, het lichaamsvet en het triacylglycerolgehalte in het bloedserum en de lever. De gewichtstoename was gemiddeld 42 procent lager bij de met Lion's Mane behandelde muizen dan bij de controlegroep.

Bij een onderzoek uit 2014 , waarin de ophoping van vetten, cholesterol en andere stoffen in de slagaderwanden werd onderzocht, kwamen onderzoekers tot de conclusie dat Lion's Mane "het vermogen bezit " om lipoproteïne met lage dichtheid te voorkomen - en er zijn duidelijke aanwijzingen dat deze stof de belangrijkste factor is in de pathogenese van atherosclerose. Hun bevindingen zouden medische onderzoekers kunnen helpen bij het voorkomen van oxidatieve, door stress veroorzaakte atherosclerotische pathogenese, een belangrijke stap voor miljoenen mensen die getroffen worden door cardiovasculaire complicaties en beroertes.

Geestelijke Gezondheid

IIn 2020 hebben onderzoekers van de Faculteit Biomedische Wetenschappen van de Universiteit Hong Kong de bestaande preklinische gegevens en kleinschalige klinische onderzoeken over het therapeutisch potentieel van Hericium erinaceus voor klinische depressie kritisch bekeken.. 

  • Een klinisch onderzoek uit 2010 waarbij de effecten van Lion's Mane op de menopauze, depressie en slaapkwaliteit bij vrouwen werden onderzocht, liet veelbelovende resultaten zien. De deelnemers aten vier weken lang koekjes met 0,5 g poeder van het vruchtenlichaam en meldden dat de behandeling verlichting bracht bij symptomen zoals angst, depressie, frustratie en hartkloppingen.
  • Bij een klinisch onderzoek uit 2019 werden de effecten onderzocht van H. erinaceus op angst, depressie, eetstoornissen en slaapproblemen bij 77 proefpersonen met overgewicht of obesitas. De deelnemers namen dagelijks drie capsules in met 80 procent myceliumextract en 20 procent vruchtlichaamextract gedurende twee maanden. De onderzoekers kwam tot de conclusie dat Lion's Mane "depressie en angst aanzienlijk verminderde". Tevens maakten de deelnemers melding van verbetering op het gebied van slaapstoornissen na de acht weken durende kuur.  

Op basis van de huidige bevindingenkwamen de onderzoekers van de Universiteit van Hong Kong tot de conclusie datH. erinaceus een significant gunstig effect heeft op klinische depressie door monoaminerge modulatie, neurogene/neurotrofe, en ontstekingsremmende mechanismen, hetgeen wijst op de potentiële rol van H. erinaceus als een complementair en alternatief geneesmiddel voor de behandeling van depressie". Hoewel het onderzoek nog ver verwijderd is van het leveren van sluitend bewijs, is het wel een sterke aanwijzing dat Lion's Mane een serieuze optie kan zijn voor het verlichten van de symptomen bij depressie en angst.

De Gunstige Effecten van Lion’s Mane — Nabeschouwing

Hoewel hoogwaardig klinisch onderzoek naar Lion's Mane nog steeds ontbreekt, rechtvaardigen de resultaten van wat tot nu toe is gepubliceerd zeker meer diepgaand onderzoek. Om de gunstige effecten op de gezondheid en de bijwerkingen van Hericium erinaceus volledig te kunnen begrijpen, hebben we gedegen klinisch onderzoek en goedkeuring door instanties zoals de U.S. Food and Drug Administration nodig. Win altijd medisch advies in van een erkende zorgverlener voordat u veranderingen aanbrengt in uw gezondheidsroutine.